Brezilya Nakışı
ELİZİ
HANDPRİNT
EL İZİ gerek fonetik gerekse anlam olarak güzel bir çift kelime...
Nakış da insanın el izlerinden oluşuyorsa, öyleyse bu kelimeyi de nakışla işlemek gerekiyordu.
Monogram nakışı için hiç fikrim yoktu.
İnternetten araştırdım. Aslında Pinterest te de harika monogramlar /harf nakış örnekleri vardı. Ben de kendime göre biraz taklit biraz doğaçlama aşağıdaki çalışmayı yaptım.
Fena olmadı sanırım. Ama en en güzellerini görmek istiyorsanız internete ve pinterest e bakın.
Bu modelin çalışmasını Elisabetta di Ricamo isimli bir nakışseverden esinlendim.
Onun yaptığı işlemeler kesinlikle çok daha sofistike, detaylı ve estetik. Bir başka gerçek de şu ki, fotoğrafların kalitesi de ayrı bir güzellik katıyor..
Fotoğraf konusunda kendimi geliştirmem gerekiyor.
Aslında arzu ettiğim bu işlemeyi blog anasayfasında başlık (header) olarak kullanmaktı.
Ancak çoğu kez olduğu gibi bu işlemeyi de bitirdiğimde beğenmedim. Bir yığın kusur buldum. Evet iyi oldu ama çok iyi olmadı. O yüzden bir kenara bırakıldı, kaldı...
Yeni bir fikir gelip de dönüştürülene kadar bekleyecek..
Detayları yakından görmek içinse;
Rokoko gülleri en kilit noktalara yerleştirdim. Ve gene bol rokokolarla mini tohum görüntüleri yarattım. Bazı minik yaprakları zincir tekniği ile bazı yaprakları sarma yaparak işledim. Tohum işini çok sık kullandım. Yün ve tohum işi birbirine çok yakışıyorlar.
Ana dalları ise sap işi yaparak yerleştirdim.
Bu işlemede ağırlıklı olarak tohum işi ve rokoko yer aldı.. Her iki teknik de brezilya nakışının vazgeçilmezleri.
Kullandığım nakış yünleri Belsu markası.. Fazla tarazlanıyor ve gevşiyor. Appleton denen bir marka olduğunu duyuyor ve okuyorum her yerde. Denemek istiyorum ancak henüz hiç bir hobi dükkanında rastlamadım. Belki internet siparişi vermek gerekecek. Ama mutlaka görmek ve aradaki farkı anlamak istiyorum. Belki de bir kalite farkı bulamayacağım.
İsim ve soyadlarını bu teknikle işleme her zaman çok hoşuma gitmiştir.
1950'li ve 60'lı yılların filmlerinde de hep dikkatimi çekerdi isimlerin baş harflerinin mendil, gömlek ya da örtülere işlendiği...Özellikle zengin aristokratlar pek meraklıydı bu işlemeli gömleklere, mendillere...
Çocukluğumun İstanbul'un da da evlerde harf işlemeli örtü ve mendiller vardı. Hatta harf şeklinde kol düğmeleri... En çok da mendil görürdüm. O yıllarda bana gereksiz ve anlamsız gelirdi. Şimdi düşüncelerim değişti.. Çok özel ve çok şık buluyorum.
Belki tek istemediğim, çok geleneksel tarzda olmayan, abartılı ve rüküş işlemeler olabilirdi.
&&&
Yorumlar